Slovensky

“Milan Pala je úžasně muzikální, nakažlivě živelný virtuos, jehož sálání zejména pro expresivní hudbu 20. a 21. století přináší spoluúčinkujícím i publiku neopakovatelné a strhující zážitky. Jeho cit pro hudební detail a všeobecné nasazení jsou příkladné. Spolupráce s ním byla skutečným svátkem – opravdoví entuziasté jeho druhu v naší době citelně chybí.”

Jakub Hrůša, dirigent

 

Milan Paľa (1982), pôvodom slovenský huslista, je jednou z najvýraznejších postáv dnešnej hudobnej scény. Unikátnosť jeho hry je neprehliadnuteľná a odborná verejnosť ho právom radí medzi elitu svetových interpretov mladej generácie.

Už počas obdobia štúdia na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici, neskôr Hochschule für Musik und darstellende Kunst Wien a Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) získaval Milan Paľa rad ocenení a neprehliadnuteľnú medzinárodnú pozornosť na európskych súťažiach. V tom čase sa tiež pravidelne zúčastňoval medzinárodných majstrovských kurzov v Zürichu (Vladimir Spivakov, Jean Guillou), v súkromnej triede Semjona Yaroshevicha sa zase oboznámil s legendárnou ruskou školou Davida Oistracha. Bola to však spolupráca so skladateľmi, ktorá mala podľa Milanových vlastných slov zásadný vplyv na formovanie jeho hudobného prejavu.

Blízky vzťah a úzka tvorivá spolupráca so skladateľmi ako Jean Guillou, Jevgenij Iršai a František Gregor Emmert  vyústila k vzniku množstva skladieb „šitých na mieru“ mladému huslistovi, ktorý medzičasom rozširoval svoje interpretačné schopnosti až k bodu, kedy jeho hra ďaleko presiahla zvyčajné limity.

Ako huslista, ktorý rovnako majstrovsky ovláda aj hru na viole, je v súčasnosti Milan Paľa vyhľadávaným interpretom pre uvádzanie nových diel. Má za sebou veľké množstvo premiér skladieb súčasných autorov (Jean Guillou, Jevgenij Iršai, František Gregor Emmert, Marián Lejava, Christophe Sirodeau, Erkki-Sven Tüür, Ádám Kondor, Ivan Josip Skender, Ante Knešaurek, Adrián Demoč, Tõnu Kõrvits, Daniel Matej, Lena Sierova, Wolfgang Bauer a ďalší). V posledných rokoch sa predstavil na viacerých prestížnych pódiách v oblasti novej hudby, z ktorých medzi najvýznamnejšie patrí ISCM World New Music Days 2013, 28. Muzički Bienale Zagreb (2015), Arcus Temporum (Pannonhalma, Maďarsko), Melos-Ethos International Festival of Contemporary Music (Bratislava, Slovensko) či Hudební fórum Hradec Králové v roku 2013, na ktorom uviedol Husľový koncert fínskeho autora Esa-Pekka Salonen. V apríli 2017 vystúpi na 29. Muzički Bienale Zagreb, tentokrát v Koncerte pre husle a orchester Harrisona Birtwistlea pod taktovkou Pierre-André Valade.

Ako mimoriadne aktívny koncertný umelec disponuje bohatým repertoárom v oblasti koncertantnej literatúry. Dráha sólistu ho priviedla k spolupráci s dirigentmi ako Theodor Guschlbauer, Howard Arman, Alexander Cernusenko, Leoš Svárovský, Andreas Sebastian Weiser, Peter Gribanov, Jakub Hrůša, Ondrej Lenárd či Marián Lejava.

„Enfant terrible sólových huslí“, ako bol raz Milan Paľa v rozhovore nazvaný, je autorom unikátneho, rozsiahleho projektu nahrávok kompletnej slovenskej tvorby pre sólové husle Violin solo 1 – 5. Za tento historický počin mu bolo na Slovensku udelených niekoľko ocenení – Cena ministra kultúry SR (2014), Cena Frica Kafendu (2015) a Cena Ľudovíta Rajtera (2009). Táto cena pre mladé osobnosti slovenskej hudby bola odovzdaná doposiaľ len trom interpretom. Milan Paľa je druhým nositeľom tejto ceny, ktorú získal nielen za výnimočné interpretačné schopnosti, ale i za svoj ojedinelý prístup k slovenskej hudobnej tvorbe. V roku 2014 získal Cenu Nadácie Tatra banky za umenie za nahrávku Slovak Violin Concertos v spolupráci so Symfonickým orchestrom Slovenského Rozhlasu pod vedením Mária Košíka.

Neustále sa rozširujúca diskografia Milana Paľu obsahuje aj diela svetovej literatúry. S klaviristom Ladislavom Fanzowitzom sa venujú nahrávaniu kompletných sonát pre husle a klavír rôznych svetových autorov – doposiaľ boli vydané husľové sonáty Johannesa Brahmsa, Ludwiga van Beethovena, Eugena Suchoňa a Edvarda Griega. Najnovším titulom je nahrávka Sonáty pre husle a klavír op.134 a Sonáty pre violu a klavír op.147 Dmitrija Šostakoviča (2017). Čerstvým výsledkom dlhodobej podnetnej spolupráce s dirigentom-skladateľom Mariánom Lejavom je kritikou vysoko hodnotená nahrávka husľových koncertov Albana BergaKarola Szymanowského so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Táto nahrávka, ktorá nedávno získala cenu Radio Head Awards 2016, vzbudzuje medzinárodné ohlasy.

Samostatné miesto v tvorbe Milana Paľu zaujíma unikátny nový nástroj – päťstrunové husle „milanolo“. Tento jedinečný nástroj koncertných parametrov obohatený o spodný violový register je prvým svojho druhu. Vznikol v roku 2013 v rodinnom Ateliéri Bursík v Brne a nesie meno podľa interpreta, pre ktorého bol zhotovený. Nástroj je predstavený na samostatnom CD v dielach európskych skladateľov skomponovanými špeciálne pre túto príležitosť s jednoduchým názvom – MILANOLO.

 

Diskografie:

2017 Edvard Grieg – Violin Sonatas (CD, © Pavlik Records)

2016 Berg/Szymanowski- Violin Concertos (CD, © Pavlik Records)

2016 VIOLIN – Sonatas for Violin Solo (CD, © Pavlik Records)

2016 MILANOLO – Works for 5-Stringed Violin (CD, © Pavlik Records)

2015 Ludvig van Beethoven – Violin Sonatas (CD, © Pavlik Records)

2014 Johannes Brahms – Violin Sonatas (CD, © Pavlik Records)

2013 Evgeny Irshai – In the Space of Love (CD, © Hudobný fond)

2013 Evgeny Irshai – Odnikiaľ s láskou (CD, © Pavlik Records)

2013 Slovak Violin Concertos (CD, © Hudobný fond)

2013 VENI ACADEMY: Rolling Tones | In zarter Bewegung

2013 Violin Solo 5 – Milan Pala (2CD/DVD, © Pavlik Records)

2012 Violin Solo 4 – Milan Pala (2CD/DVD, © Pavlik Records)

2011 Violin Solo 3 – Milan Pala (2CD/DVD, © Pavlik Records)

2010 Violin Solo 2 – Milan Pala (2CD/DVD, © Pavlik Records)

2010 Violin Solo 1 – Milan Pala (2CD/DVD, © Pavlik Records)

2010 Violin/Viola Concertos (CD, © Hudobný fond)

2008 EUGEN SUCHOŇ – Piano & Violin Works (2CD/DVD © Pavlik Records)

2008 Milan Pala, Martin Kovarik & Jean Guillou (CD, © ARGOS)

2008 Namah (CD, © Hudobný fond)

2006 SOOZVUK (CD, © Hudobný fond)

2004 Evgeny Irshai: Hard-Shabes

2004 Omni Tempore (CD, © Hudobný fond)

2000 Szymanowski, Foerster, Bartók (CD ©Forza)